Subscribe:

duminică, 20 decembrie 2009

Kutas Laszlo la Galeria Habitus din Sibiu






Sibiul va gazdui, in perioada 13-15 noiembrie, cea de-a IV-a editie a festivalului maghiarilor din Sibiu si imprejurimi, Ars Hungarica. Timp de trei zile, minoritatile isi vor face cunoscute obiceiurile, traditia si cultura in fata publicului sibian. La sfarsitul saptamanii viitoare, Biroul Cultural Maghiar din Sibiu va organiza cea de-a treia editie a festivalului maghiarilor din Sibiu, Ars Hungarica. Anul acesta, organizatorii au inclus printre evenimente o gama larga de manifestari din spectrul cultural, printre ele numarandu-se dansul popular maghiar, expozitiile, spectacole cultural-artistice, de umor dar si momente literare, intalniri cu scriitori, dezbateri istorice si un concert de gala.

Despre expozitia din Gheorgheni in cadrul conferintei ANBPR





Artistul László KUTAS, nascut la Budapesta si-a facut simţită prezenţa artistică în oraşul Sopron – oraş infrăţit cu Municipiul Mediaş din România şi este deja un nume consacrat, in urma afirmării pe care a cunoscut-o încă din 1974, prin decernarea Premiului 1 / Întâi la Florenţa, cu ocazia comemorării celor 400 de ani de la dispariţia Poetului Naţional al Italiei, Dante Alighieri şi apoi la Mantova, tot in Italia, in 1979, in cadrul Bienalei “Dante Alighieri”, la care a primit Medalia de Argint, din partea Primariei Oraşului Mantova. Din 1983, Artistul László Kutas este membru permanent al Juriului International de la Ravenna, care se reuneşte anual pentru decernarea acestor Premii.



Expozitiile individuale sau colective, nationale si internationale, găzduite in marile centre de cultură ale lumii, la care a participat Artistul maghiar, confirma valoarea incontestabila a Operei sale. El a fost denumit, de presa, “Soproneanul Absolut” pentru relaţia extraordinară, artistică şi sufletească, pe care acesta o are cu oraşul care l-a adoptat, cu onoare. Lucrările sale se remarcă, în special, prin piese dedicate Domnişoarelor şi Doamnelor ori Copiilor şi Tinerilor, in diverse ipostaze cotidiene, extrem de vii şi cu o delicateţe specială, precum şi unor personalităţi ca Béla Bartók.

Aprecierile unor personalităţi, precum este cea a fostului Preşedinte al Ungariei, dl. Arpad Göncz sau asemenărea artistică care se poate face cu lucrările unui faimos artist de la inceputul secolului XX, Alphonse Mucha, ne conving de faptul ca marele Artist maghiar a reuşit să înfăţişeze frumusetea sufletului, plin de mister, al Femeii Eterne şi al Omului modern.

In 28 octombrie, ora 16.00 la Galeria Pro Art din Gheorgheni are loc vernisajul Expozitiei itinerante de sculptura “SCULPTURA FĂRĂ GRANIŢE” – LASZLÓ KUTAS DIN SOPRON, UNGARIA, prezentată de doamna Melania Briciu din Sopron.

Manifestarea este organizată de Asociaţia Pentru Biblioteci şi Arhive din Gheorgheni, şi face parte din proiectul “Cultura fără frontiere”, susţinut de Consiliul Judeţean Harghita.

Evenimentul este totodată unul dintre rezultatele proiectului “Biblioteci înfrăţite”, iniţiat de către Asociatia Mediasul pentru Cultura, Biblioteca Municipala St.L.Roth din cadrul Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret la care participă şi Biblioteca Municipală Gheorgheni.

Alţi parteneri: Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional al judeţului Harghita, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Vernisajul expozitie lui Kutas Laszlo la Gheorgheni, Galeria Pro Art





Kutas Lazlo postat pe youtube de Margo


http://www.youtube.com/watch?v=eHRkS2H5ifY


http://www.szoborlap.hu/artist/Kutas%20L%C3%A1szl%C3%B3

De pe youtube postat de Carmen Spiegel




http://www.youtube.com/watch?v=23_-jX44mZw&feature=related

Kutas Lazlo şi prietenii din România

Film cu fotografii realizat in timpul vernisajelor.

“Sculptura fara granite” intr-o biblioteca bucuresteana



“Sculptura fara granite” intr-o biblioteca bucuresteana


Un reputat artist plastic din Ungaria, Laszlo Kutas, se afla pentru a doua oara in Romania, cu expozitia “Sculptura fara frontiere”. Vernisajul are loc astazi 7 august in holul Bibliotecii Pedagogice Nationale “I.C. Petrescu” din Bucuresti, str. Zalomit 10-12.
Expozitia itineranta in Romania (Medias, Ramnicu Valcea) este organizata in colaborare cu Asociatia “Mediasul pentru Cultura”, Biblioteca Municipala “Stefan Ludwig Roth” (Medias) si Galeria “Mary Poppins” din Sopron (Ungaria). Laszlo Kutas (n. 17 aprilie 1926) a urmat studii de arte plastice in orasul Sopron, la scoala renumitului Erno Agoston, apoi a oscilat intre medicina si artele plastice si a ales… Institutul Superior de Arte Plastice din Budapesta. Dar cu o specializare – sculptura – care cere o buna cunoastere a corpului uman. Dintre lucrarile sale, 39 sunt expuse in spatii publice, mai ales in orasul unde traieste. Recunoasterea internationala a venit in 1974, cu Marele Premiu al Concursului international de plachete de la Venetia, cu ocazia comemorarii a 400 de ani de la moartea lui Giorgio Vasari. Din 1983, Kutas este membru permanent al Juriului international de la Ravenna care decerneaza premiile Dante Aligheri.
Laszlo Kutas este mai intai de toate autorul galeriei “Mary Poppins” (statuete de femei zamislite din bronz), la care a inceput sa lucreze in urma cu 30 de ani, iar numarul lor a ajuns la 120. “Noi insene, femeile, suntem deseori surprinse, ba chiar mai mult, magulite in prezenta acestor statuete. Sunt atat de frumoase, dragalase, senzuale si delicate, incat nici chiar noi nu suntem capabile de a ne vedea mai bine”, marturiseste directoarea Galeriei “Mary Poppins” din Sopron, care – culmea - e o romanca, pe nume Melania Briciu. La vernisajul expozitiei de la Bucuresti sunt asteptati critici de arta, cadre didactice si reprezentanti ai mass-media.

Kutas la Bucureşti la Biblioteca Pedagogica Nationala "I.C.Petrescu"





- Sculptura fără graniţe. În perioada 7-21 august, Biblioteca Naţională „I.C. Petrescu“ din Bucureşti a găzduit, cu sprijinul Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth“ din Mediaş, expoziţia itinerantă Sculptura fără graniţe a lui Laszlo Kutas, un parteneriat în cadrul proiectului „Biblioteci înfrăţite – Oraşe înfrăţite“ (Sopron – Mediaş – Bucureşti). Supranumit „Soproneanul Absolut“, László Kutas (născut în 1926, la Budapesta) a realizat 73 de sculpturi, dintre care 39 se află în grădinile publice, parcurile, pieţele oraşului Sopron ori în ansambluri de monumente comemorative. Începînd cu anul 1983, este membru permanent al Juriului Internaţional care se întîlneşte anual la Ravena, pentru a decerna premiile Bienalei „Dante Alighieri“.

Alte fotografii la Rm. Valcea


Fotografii de la Expoziţia din Rm. Vâlcea





Kutas Lazlo si Princepele Radu al Romaniei la Rm. Valcea

Prima expoziţie a avut loc în 25 iulie 2009 la sediul Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" din Rm Vâlcea. La manifestare a fost prezent si Princepele Radu al României.

Sculptură maghiară şi politică princiară la bibliotecă
Noaptea albă a Râmnicului a avut loc sâmbătă, 25 iulie a.c., la 20.30 , râmnicenii adunându-se în câteva puncte culturale deosebite. Astfel, la ora 22.00, la Biblioteca „Antim Ivireanul” a avut loc vernisajul expoziţiei de sculptură aparţinând artistului maghiar Kutas Laszlo, o colecţie extraordinară, în bronz, de figuri feminine rafinate. La eveniment a participat şi Principele Radu al României, venit acolo cu evidente intenţii electorale, dar care a privit fascinat arta maestrului Kutas Laszlo. Principele a reuşit să eclipseze o parte a evenimentului, promovând o altfel de „artă“, cea politică. A oferit cartea biografică „Principele Radu“, scrisă de doi tineri talentaţi, a dat autografe, s-a fotografiat cu oricine l-a rugat.

Proiectul : ‘’Sculptura fara granite’’


Proiectul : ‘’Sculptura fara granite’’

Initiat de Asociatia ‘’Mediasul pentru Cultura’’ si Biblioteca Municipala ‘’St. L.Roth’’ Medias


Kutas Laszlo revine in Romania

Iulie - August 2009 :Rm. Valcea – Bucuresti – Medias

Octombrie – Noiembrie 2009: Bucuresti - Sibiu – Gheorgheni

In perioada 25 – 27 iulie 2009 a avut loc la Biblioteca Judeteana “Antim Ivireanul” din Ramnicu Valcea vernisajul Expozitiei itinerante de sculptura a Artistului maghiar László KUTAS.

Manifestarea a fost organizata de catre Asociatia “Mediasul pentru Cultura” din Medias – reprezentata de Dra. Antonela Sofia Barbu, Vice Presedinte al Asociatiei si de catre Biblioteca Judeteana Valcea, intr-un Parteneriat cu Galeriile “Mary Poppins” din Sopron, UNGARIA, reprezentate de Dna. Melania Briciu, Director.

Evenimentul face parte din Proiectul “Sculptura fara granite” – lansat la Medias, anul trecut / in iulie 2008, atunci cand lucrarile venite din tara vecina si partener UE, au fost expuse pentru prima oara in Romania, iar acum, la a doua prezenta in tara noastra, ele vor trece prin mai multe orase.

Dupa data de 7 august, cand lucrarile vor parasi capitala valceana, Expozitia va fi vernisata la Bucuresti, in ziua de 8 august , la orele 18.00, la sediul Bibliotecii Pedagogice Nationale, din str. Zalomit, nr.10-12, sector 1, langa Parcul Cimigiu, aflat in centrul Capitalei).

In Valcea, Expozitia a fost integrata manifestarilor consacrate Sarbatoririi Imnului National, iar Biblioteca Judeteana a lansat traditia “Noaptea Portilor deschise la Biblioteca Judeteana” - si a fost primita cu deosebita caldura de catre numerosul public prezent la vernisajul de orele 22,00.

Evenimentul s-a bucurat si de prezenta, chiar la momentul deschiderii, Altetei Sale, Printul Radu de Veringen, aflat in vizita particulara pe plaiuri valcene, care a oferit autografe pe volumul biografic ‘’Principele Radu’’, scris de Corina Murafa şi Irina Ilie, aparut la Editura Litera Internaţional.

Cele 37 de piese si un bust – al scriitorului Roman (prea devreme uitat de cultura romana), Eugen Jebeleanu, obisnuit oaspete al Calimanestiului, se vor deplasa in acest an, prin orasele : Bucuresti, Medias, Sibiu, Gheorgheni.

Artistul László KUTAS, nascut la Budapesta si-a facut simtita prezenta artistica in orasul Sopron – oras infratit cu Municipiul Medias din Romania si este deja un nume consacrat, in urma afirmarii pe care a cunoscut-o inca din 1974, prin decernarea Premiului 1 / Intai la Florenta, cu ocazia comemorii celor 400 de ani de la disparitia Poetului National al Italiei, Dante Alighieri si apoi la Mantova, tot in Italia, in 1979, in cadrul Bienalei “Dante Alighieri”, la care a primit Medalia de Argint, din partea Primariei Orasului Mantova. Din 1983, Artistul László Kutas este membru permanent al Juriului International de la Ravenna, care se reuneste anual pentru decernarea acestor Premii.

Expozitiile individuale sau colective, nationale si internationale, gazduite in marile centre de cultura ale lumii, la care a participat Artistul maghiar, confirma valoarea incontestabila a Operei sale. El a fost denumit, de presa, “Soproneanul Absolut” pentru relatia extraordinara, artistica si sufleteasca, pe care acesta o are cu orasul care l-a adoptat, cu onoare. Lucrarile sale se remarca, in special, prin piese dedicate Domnisoarelor si Doamnelor ori Copiilor si Tinerilor, in diverse ipostaze cotidiene, extrem de vii si cu o delicatete speciala, precum si unor personalitati ca Bela Bartok.

Aprecierile unor personalitati, precum este cea a fostului Presedinte al Ungariei, dl. Arpad Goncz sau asemenarea artistica care se poate face cu lucrarile unui faimos artist de la inceputul secolului XX, Alphonse Mucha, ne conving de faptul ca marele Artist maghiar a reusit sa infatiseze frumusetea sufletului, plin de mister, al Femeii Eterne si al Omului modern.


Acest proiect este susţinut de Primaria Municipiului Medias, Consiliul Local Medias, Biblioteca Municipala St.L.Roth, Muzeul Municipal din cadrul Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret.


Manager Proiect
Antonela Sofia Barbu

Asociaţia realizează Proiectul "Sculptura fără graniţe"

Asociaţia Mediaşul pentru Cultură vă invită să participaţi la un proiect cu tema: Sculptura fără graniţe. Acest proiect are ca şi scop promovarea operelor sculptorului Laszlo Kutas din Sopron (Ungaria), oraşul înfrăţit cu Mediaşul, creşterea imaginii muzeului dumneavoastră într-un oraş turistic, precum Sopron.
Artistul maghiar a fost prezent în municipiul de pe Târnava Mare cu ocazia celei de a IV-a ediţii a Festivalului Mediaş, cetate medievală.
Expoziţia cu vânzare propusă spre găzduiere în 25-29 iulie 2009 la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul Vâlcea este formată din 30 de lucrări în bronz, reprezentări feminine, în diferite ipostaze.
Frumuseţea doamnelor şi domnişoarelor lui Kutas a stârnit admiraţia bărbaţilor şi gelozia femeilor care au apucat să viziteze expoziţia la Biblioteca Municipală St.L.Roth Mediaş în luna iulie 2008.
http://www.sibianulonline.ro/ultima-ora/femeile-din-bronz-ale-lui-kutas-expuse-la-medias-2772745


Laszlo Kutas are 72 de ani şi s-a născut la Budapesta, dar a început să studieze artele plastice la Sopron la şcoala renumitului Erno Agoston. Din 1952 Sopron a devenit oraşul de suflet al artistului, care datorită muncii creatoare pe care a depus-o şi în folosul oraşului a fost supranumit Soproneanul Absolut. Nu mai puţin de 39 de piese ale sale decorează grădinile publice, parcurile sau pieţele oraşului Sopron. Statuetele, din care o parte au fost prezentate la Mediaş, a început să le zămislească de acum 30 de ani, iar în prezent a ajuns la o colecţie de circa 120 de piese, care sunt răspândite în expoziţii pe tot mapamondul, la New York, Tokyo, Seul, Londra, Helsinki, Ravena, Amsterdam sau Varşovia.
În Sopron are deschisă o Galerie de Artă ce poartă numele Marry Poppins.