Subscribe:

duminică, 20 decembrie 2009

Despre expozitia din Gheorgheni in cadrul conferintei ANBPR





Artistul László KUTAS, nascut la Budapesta si-a facut simţită prezenţa artistică în oraşul Sopron – oraş infrăţit cu Municipiul Mediaş din România şi este deja un nume consacrat, in urma afirmării pe care a cunoscut-o încă din 1974, prin decernarea Premiului 1 / Întâi la Florenţa, cu ocazia comemorării celor 400 de ani de la dispariţia Poetului Naţional al Italiei, Dante Alighieri şi apoi la Mantova, tot in Italia, in 1979, in cadrul Bienalei “Dante Alighieri”, la care a primit Medalia de Argint, din partea Primariei Oraşului Mantova. Din 1983, Artistul László Kutas este membru permanent al Juriului International de la Ravenna, care se reuneşte anual pentru decernarea acestor Premii.



Expozitiile individuale sau colective, nationale si internationale, găzduite in marile centre de cultură ale lumii, la care a participat Artistul maghiar, confirma valoarea incontestabila a Operei sale. El a fost denumit, de presa, “Soproneanul Absolut” pentru relaţia extraordinară, artistică şi sufletească, pe care acesta o are cu oraşul care l-a adoptat, cu onoare. Lucrările sale se remarcă, în special, prin piese dedicate Domnişoarelor şi Doamnelor ori Copiilor şi Tinerilor, in diverse ipostaze cotidiene, extrem de vii şi cu o delicateţe specială, precum şi unor personalităţi ca Béla Bartók.

Aprecierile unor personalităţi, precum este cea a fostului Preşedinte al Ungariei, dl. Arpad Göncz sau asemenărea artistică care se poate face cu lucrările unui faimos artist de la inceputul secolului XX, Alphonse Mucha, ne conving de faptul ca marele Artist maghiar a reuşit să înfăţişeze frumusetea sufletului, plin de mister, al Femeii Eterne şi al Omului modern.

In 28 octombrie, ora 16.00 la Galeria Pro Art din Gheorgheni are loc vernisajul Expozitiei itinerante de sculptura “SCULPTURA FĂRĂ GRANIŢE” – LASZLÓ KUTAS DIN SOPRON, UNGARIA, prezentată de doamna Melania Briciu din Sopron.

Manifestarea este organizată de Asociaţia Pentru Biblioteci şi Arhive din Gheorgheni, şi face parte din proiectul “Cultura fără frontiere”, susţinut de Consiliul Judeţean Harghita.

Evenimentul este totodată unul dintre rezultatele proiectului “Biblioteci înfrăţite”, iniţiat de către Asociatia Mediasul pentru Cultura, Biblioteca Municipala St.L.Roth din cadrul Directiei Municipale pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret la care participă şi Biblioteca Municipală Gheorgheni.

Alţi parteneri: Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional al judeţului Harghita, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu