Subscribe:

duminică, 20 decembrie 2009

“Sculptura fara granite” intr-o biblioteca bucuresteana



“Sculptura fara granite” intr-o biblioteca bucuresteana


Un reputat artist plastic din Ungaria, Laszlo Kutas, se afla pentru a doua oara in Romania, cu expozitia “Sculptura fara frontiere”. Vernisajul are loc astazi 7 august in holul Bibliotecii Pedagogice Nationale “I.C. Petrescu” din Bucuresti, str. Zalomit 10-12.
Expozitia itineranta in Romania (Medias, Ramnicu Valcea) este organizata in colaborare cu Asociatia “Mediasul pentru Cultura”, Biblioteca Municipala “Stefan Ludwig Roth” (Medias) si Galeria “Mary Poppins” din Sopron (Ungaria). Laszlo Kutas (n. 17 aprilie 1926) a urmat studii de arte plastice in orasul Sopron, la scoala renumitului Erno Agoston, apoi a oscilat intre medicina si artele plastice si a ales… Institutul Superior de Arte Plastice din Budapesta. Dar cu o specializare – sculptura – care cere o buna cunoastere a corpului uman. Dintre lucrarile sale, 39 sunt expuse in spatii publice, mai ales in orasul unde traieste. Recunoasterea internationala a venit in 1974, cu Marele Premiu al Concursului international de plachete de la Venetia, cu ocazia comemorarii a 400 de ani de la moartea lui Giorgio Vasari. Din 1983, Kutas este membru permanent al Juriului international de la Ravenna care decerneaza premiile Dante Aligheri.
Laszlo Kutas este mai intai de toate autorul galeriei “Mary Poppins” (statuete de femei zamislite din bronz), la care a inceput sa lucreze in urma cu 30 de ani, iar numarul lor a ajuns la 120. “Noi insene, femeile, suntem deseori surprinse, ba chiar mai mult, magulite in prezenta acestor statuete. Sunt atat de frumoase, dragalase, senzuale si delicate, incat nici chiar noi nu suntem capabile de a ne vedea mai bine”, marturiseste directoarea Galeriei “Mary Poppins” din Sopron, care – culmea - e o romanca, pe nume Melania Briciu. La vernisajul expozitiei de la Bucuresti sunt asteptati critici de arta, cadre didactice si reprezentanti ai mass-media.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu